Wanneer 28 Feb 2023 om 20:00 uur
Contact Vista [email protected]

Vrijheid/Veiligheid

 
We leven in boeiende tijden, in een wereld vol verandering die sneller lijkt te draaien dan ooit tevoren. Dat brengt heel wat nieuwe mogelijkheden met zich mee, maar ook spanningen en onbehagen. Met Vista willen we het debat en de dialoog hierover ook in Vlaanderen aanzwengelen omdat we geloven dat dit de sleutel is van het succes van onze democratie om collectief antwoorden te vinden en op een positieve manier met veranderingen om te gaan. 
 
Socioloog Mark Elchardus onderzoekt in zijn nieuwste boek "Vrijheid/Veiligheid” (uitgegeven bij Ertsberg) 2 spanningsvelden: waar 30 jaar geleden het verschil tussen vrij/onvrij domineerde, evolueerden we naar een samenleving waarin veilig/onveilig vooropstaat. Onze verdeeldheid dreigt echter nefast te worden voor de dialoog, zo essentieel voor onze democratie. 

Naar aanleiding van de publicatie van zijn boek nodigen Vista, Ertsberg en Liberales Professor Mark Elchardus uit op 28 februari om in gesprek met te gaan met filosofe Tinneke Beeckman en voorzitter van de Vlaamse jongerenraad Amir Bachrouri.
 
Vista, Ertsberg en Liberales heten u allen van harte welkom op dit panelgesprek!
 
Elchardus Mark Elchardus (1946) doceerde sociologie aan de Brown University in de Verenigde Staten en de Vrije Universiteit Brussel. Hij was actief in het middenveld en schreef talrijke wetenschappelijke artikels en boeken. Momenteel is hij columnist bij De Morgen.
Beeckman Dr. Tinneke Beeckman (1976) studeerde filosofie aan de VUB en de ULB. Ze werkte jarenlang als aspirant en als postdoctoraal onderzoeker (FWO) aan de VUB. Sinds 2012 is ze schrijfster. In hetzelfde jaar publiceerde ze ‘Door Spinoza’s Lens’ (Pelckmans), in 2015 volgde ‘Macht en Onmacht. Een verkenning van de hedendaagse aanslag op de Verlichting’ (De Bezige Bij) en in 2020 ‘Machiavelli’s Lef. Levensfilosofie voor de vrije mens’ (Boom). Voor haar boek over Machiavelli kreeg ze de Hypatiaprijs (2022). Ze is columnist voor De Standaard en geeft regelmatig filosofische en politieke analyses in de media.
Bachrouri Amir Bachrouri (2003) is sinds 2021 voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad. Hij liet zich opmerken met zijn pleidooien voor mee aandacht voor mentaal welzijn bij de jeugd, vooral tijdens de coronaperiode.
Kom jij ook?