Jouw steun telt!

Thuispagina Petitie spaarrente

Teken onze petitie voor hogere spaarrente

De depositorente die banken krijgen bij de ECB is gestegen. De rentes die de banken aanrekenen op kredieten stegen eveneens zeer fors, in lijn met de stijging van alle referentie-indexen. Maar wanneer de banken zélf rente moeten betalen, dan geven ze niet thuis en blijft de gewone spaarder in de kou staan. Dit toont dat onze bankensector niet onderhevig is aan voldoende concurrentie. Even leek het zelfs dat ze onder elkaar afspreken om de rente op spaarboekjes niet te verhogen en niet te reageren op de uitgifte van een staatsbon door de overheid. 

Daarom richten wij ons in deze petitie tot alle (groot)banken die in België actief zijn: verhoog jullie spaarrentes nu! Het huidige beleid dat jullie voeren is in het beste geval een sluikse onteigening van de koopkracht van alle spaarders.

Een stijging van de gemiddelde spaarrente met 1% op spaartegoeden van 300 miljard euro in totaal, zou de gezinnen in ons land een extra koopkracht opleveren van 3 miljard euro per jaar.

Wij kunnen als burgers niet langer toezien hoe de banken in ons land de koopkracht van de hele bevolking verder beknotten. Dat terwijl burgers 15 jaar geleden de hele sector van de ondergang redden.

Daarom eisen wij met deze petitie dat de banken eindelijk substantieel hun spaarrentes verhogen.

Indien de banken hier ook niet op ingaan, vragen wij de regering om in te grijpen en, al was het maar tijdelijk, een minimumtarief van 1,5% op alle spaardeposito’s op te leggen.

Lees ook het bijhorende opiniestuk hier op Knack.be.

Het kan niet dat banken enkel kunnen rekenen op burgers, maar burgers niet kunnen rekenen op hun banken.

Teken hier onze petitie

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

10 + 14 =

×