Dirk Berckmans

Woonplaats: Brussel

E-mail:

Brussel verdient beter, op alle vlakken

Ik ben afkomstig van Gooik, in het Pajottenland, en woon al bijna 40 jaar in Brussel. Ik volg de politiek al sinds mijn prille jeugdjaren en heb veel ervaring in diverse domeinen (financiën, media, projectleiding, organisatie, …), ook als voormalig gemeenteraadslid in Sint-Jans-Molenbeek.

Ik ben 63 jaar en quasi perfect tweetalig Nederlands-Frans. 

Mijn motto luidt: “Ik beloof u alleen dat ik mijn best ga doen”.

Opleiding

Ik ben Licentiaat (nu: Master) in de Handels- en Bestuurswetenschappen en deed ook een 2-jarige specialisatie fiscaliteit aan de Fiscale Hogeschool in Brussel (voorheen afdeling EHSAL, nu Odisee). Ten slotte behaalde ik het diploma Aggregaat onderwijs in de economische vakken.

Professionele ervaring

De belangrijkste betrekkingen en functies uit mijn carrière zijn:

– Van mijn 19de tot 23ste jaar was ik een van de jongste medewerkers bij de krant Het Nieuwsblad. Ik schreef voor de regionale pagina’s van het (toenmalige) arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde en werkte er ook op de redactie.

– Ik ben Ere-adviseur van de Federale Overheidsdienst (FOD) Financiën. Daar maakte ik promotie via moeilijke interne examens waarvan de resultaten van belang waren, geheel los van politieke steun of andere beïnvloedingen.

Tijdens mijn actieve loopbaan bij de FOD Financiën vervulde ik verschillende functies:
• organisatorisch als secretaris van de Adjunct-administrateur generaal van de belastingen, waarbij ik tevens de interne en externe communicatie verzorgde;
• projectleider en dienstleider van Fisconetplus, de online gegevensbank van de FOD die alle documentatie (wetgeving, commentare, rechtspraak, ..) over de verschillende federale belastingen omvat en die niet alleen voor de ambtenaren maar ook voor de burger toegankelijk is.
• auteur van de administratieve teksten over de personenbelasting;
• auteur van publicaties op de sociale media-pagina’s (Facebook, LinkedIn, Twitter, Instagram) van de FOD Financiën met o.a. als doel de fiscale terminologie begrijpelijker uit te leggen aan de burger.

Onderwijs
Ook in het onderwijs heb ik heel wat ervaring opgedaan:

– In België onderwees ik economische vakken (economie, fiscaliteit, …) aan het Centrum voor Volwassenenonderwijs (CVO) Brussel en aan Syntra Asse

– In Rwanda was ik docent economie en fiscaliteit aan een economische hogeschool in de hoofdstad Kigali. Ik gaf er dIe lessen in het Frans.

– Momenteel geef ik als tijdelijke en deeltijdse “zij-instromer” de economische en fiscale vakken aan de vijfde en zesdejaars in een school secundair onderwijs in Brussel.

Politiek
Van 2012 tot 2018 was ik gemeenteraadslid in Sint-Jans-Molenbeek. Mijn vele interpellaties en andere tussenkomsten in de gemeenteraadsleden kunnen worden geconsulteerd op https://www.molenbeek.irisnet.be/nl/politiek-leven/raad/interpellatie en https://www.molenbeek.irisnet.be/nl/politiek-leven/raad/zittingen-van-de-gemeenteraad-van-2012-tot-2018.

Zijn opleiding en brede professionele ervaring maken dat hij ten gronde en met kennis van zaken politieke dossiers over heel wat domeinen beheerst.

De belangrijkste prioriteiten waar ik in Brussel werk wil van maken, zijn o.a.:

– een degelijk begrotingsbeleid: besparen door het schrappen van niet-essentiële uitgaven. Er mogen geen nieuwe belastingen worden ingevoerd. Bestaande belastingen mogen niet worden verhoogd. De partijen die momenteel in Brussel aan de macht zijn, beloven op dit vlak allang zeer veel maar het is hoog tijd dat er eindelijk daadwerkelijk werk van wordt gemaakt!

– Goed bestuur: de vorige Brusselse regeringen hebben talloze administraties en agentschappen. De vraag luidt: zijn die allemaal echt nodig? Is er geen overlapping tussen al die instellingen, met werk dat nutteloos een tweede keer wordt uitgevoerd? Of had de oprichting van al die diensten enkel tot doel het de regeringspartijen mogelijk te maken politieke topbenoemingen te doen waarbij alleen belang wordt gehecht aan de partijaanhorigheid en helemaal niet aan de competentie van de gegadigden?

– een eerlijk, rechtvaardig sociaal beleid: personen die het moeilijk hebben moeten worden geholpen; misbruiken moeten worden beteugeld;

– veiligheid;

– netheid;

– Nederlandstalig onderwijs in Brussel: behoud van kwaliteit en verbetering waar nodig; uitbreiding capaciteit;

– Daadwerkelijk activeringsbeleid: andere politieke partijen praten hier dagelijks over maar tot nog is er nog niets echt verwezenlijkt. Jonge werklozen moeten omkaderd en beter begeleid worden in hun zoektocht naar werk. Brussel heeft heel veel talent maar er wordt niets of alleszins te weinig gedaan om die talenten ook te benutten.

– Echte tweetaligheid in openbare diensten

– Meer democratie door het bestrijden van de particratie

Want Brussel verdient beter, op alle vlakken.

×