Opinie

 • Partijfinanciering is dringend aan herziening toe

  De kleine, nieuwe partijen Vista en Oxygène willen de particratie juridisch bekampen. Ze bereiden een dagvaarding voor voor rechtbank van eerste aanleg in Brussel. Bedoeling is bepaalde aspecten van de Wet op de Partijfinanciering in vraag te stellen. ‘Wegens de perverse effecten op onze democratie, is de wet dringend aan herziening toe.’

 • "Zolang mensen zich belangeloos verenigen om de samenleving mee vorm te geven, is onze democratie springlevend"

  Een nieuwe partij. Je moet vandaag wel gek zijn om daarmee te beginnen. Of idealist. En net dat laatste ontbreekt vandaag meer dan ooit in ons politieke bestel, dat verzwolgen wordt door eindeloze politique politicienne waar de burgers geen boodschap aan hebben.

 • ‘De situatie in Iran verdient meer aandacht dan een zoveelste Wetstraat-soap’

  De heisa over de visa voor de Iraanse delegatie aan de Brusselse stedentop mag niet afleiden van de situatie waarin veel Iraniërs vandaag nog steeds leven, vindt Gert Verwilt van Vista. ‘Nog altijd smoort de Iraanse oproerpolitie de opstand van de jongeren in  bloed.’

 • ‘Het kan niet dat banken wel kunnen rekenen op burgers, maar burgers niet kunnen rekenen op hun banken’

  ‘Het huidige beleid van de banken zorgt voor een sluikse afbrokkeling van de koopkracht van alle spaarders’, schrijft Jan Wostyn van Vista. Om uit de huidige impasse te geraken, ziet hij een oplossing in een tijdelijke verhoging van de minimumrente.

 • "Vista is een hele opluchting in een verkrampt en gepolariseerd politiek klimaat"

  Peter Verlinden werkte meer dan 30 jaar als journalist voor de VRT, gaf bijna 15 jaar les aan de KU Leuven en was woordvoerder van minister van Ontwikkelingssamenwerking André Geens. Hij is ook auteur van verschillende boeken en publicaties, voornamelijk over het kolonialisme. Ook hij steunt Vista.

 • ‘Tijd voor de EU om zichzelf heruit te vinden’

  ‘Er is meer dan ooit nood aan een project dat alle Europeanen terug overtuigt van de deugden van de Europese integratie’, schrijft Jan Wostyn van Vista naar aanleiding van de Dag van Europa op 9 mei.

 • ‘De uitwassen van ons systeem van partijfinanciering blijven elke dag zichtbaar’

  ‘De particratie heeft zich via allerlei mechanismen losgetrokken van de samenleving’, schrijft Jan Wostyn van Vista naar aanleiding van de discussie over de pensioenregelingen van de parlementsleden. ‘De partijfinanciering garandeert aan elke partij een quasi eeuwig leven en de kiesdrempel zorgt ervoor dat van nieuwkomers niet te veel moet gevreesd worden.’

 • Nelly Maes: "Er moet weer een partij komen waarvoor wij als Vlamingen in vertrouwen kunnen stemmen"

  Nelly Maes is geen onbekende in Vlaamse, politieke middens. Als overtuigde Vlaamsgezinde ijverde ze jarenlang bij de Volksunie voor meer Vlaamse autonomie, maar met haar uitgesproken sociale en ecologische standpunten en ideeën werkte ze evenzeer op de 'sijskes' van de stroeve conservatieven in de Vlaamse beweging, die haar steevast "Rooie Nelly" noemden.

  Ze volgt Vista op de voet en steekt ons een hart onder de riem zo vaak en zo goed ze maar kan.

 • Hoe rijker de politieke partijen worden, hoe armer onze democratie

  ‘Wat ooit een goedbedoeld systeem was om corruptie en belangenvermenging tegen te gaan, is verworden tot een win for life voor politieke partijen’, schrijft Tom Garcia van Vista. Hij ziet een aantal problemen die maar niet opgelost raken rond de financiering van de politieke partijen.