Yves Bruggeman

Woonplaats: Zonhoven

Scheiding der machten en bindende referenda moeten in de grondwet

Als burger ergeren we ons meer en meer aan de politieke cultuur van vandaag; begrotingen altijd in het rood, besluiteloosheid (stikstof, fiscale hervorming), politieke vetzucht, vriendjespolitiek met subsidies en consultancy-opdrachten, lobbycratie, politieke benoemingen,… En dat terwijl we in ons dagelijks leven problem

en hebben die straal genegeerd worden zoals de straffeloosheid van zinloos geweld en de wooncrisis waardoor jonge starters geen eigen woning kunnen verwerven. 

Als secretaris van PRO, een netwerk van onafhankelijke partijen in Vlaanderen, steun ik daarom graag organisaties zoals Vista die een andere politiek willen, met meer inspraak voor de burger en minder particratie. 

Persoonlijk wil ik daar ver in gaan. Zo ben ik voorstander van de bindende volksraadplegingen (referenda) op volksinitiatief zoals in Zwitserland, die de burger de kans geeft om beleid bij te sturen.  Het bestaat er al lang en het werkt goed.  De resultaten zijn er dan ook naar : de burger is er tevreden over het politieke systeem.

Daarnaast moeten we de politieke cultuur van de particratie doorbreken.  Het is deze cultuur van coalities die een regelrechte aanfluiting is van de scheiding der machten en voor de meeste problemen zorgt. Ik heb de mechanismes erachter zo goed mogelijk beschreven in mijn boek ‘Tijd voor een burgerlobby’.   En voor alle duidelijkheid: een politieke cultuur met minder particratie kan, daar zijn voorbeelden van.  Kijk maar naar Canada en Denemarken.